Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-z-paprykowym-sosem

Jajka z paprykowym sosem

Sos paprykowy pochodzi z Hiszpanii - podobnie jak papryki piquillos - choć nie słyszałam, żeby podawano go tam z jajkami na twardo. Niemniej jednak jest to naprawdę niezła kombinacja, która świetnie się sprawdza jako tapa. Jeśli nie położymy jajek na grzankach, tylko ułożymy je na sosie bezpośrednio na talerzu, to możemy takie jajka podać na przystawkę - wówczas podana tu proporcja wystarczy na 4 przystawki.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 8-10 grzanek

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
5 jajek
cebulka dymka
2 czerwone pieczone papryki (najlepiej piquillo)
pół zielonej papryki
4 łyżki białego octu winnego
100 ml oliwy z oliwek
bagietka
8-10 filecików anchois

Opis przyrządzania:
Jajka gotujemy na twardo (8-10 minut), zalewamy zimną wodą i zostawiamy do wystygnięcia. Obieramy ze skorupek. Jedno jajko bardzo drobno siekamy. Cebulkę dymkę myjemy i bardzo drobno siekamy. Paprykę piquillo wyjmujemy ze słoika, osączamy i drobniutko siekamy. Jeśli nie mamy piquillo, obieramy czerwoną pieczoną paprykę ze skórki i drobno siekamy. Zieloną paprykę pozbawiamy nasion, myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Siekane jajko i wszystkie warzywa mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ocet winny i tyle oliwy, żeby sos miał gęstą konsystencję i dał się położyć na grzankach. Pozostałe jajka kroimy w cienkie plasterki. Z bagietki kroimy po skosie 8-10 kromek o grubości 1,5 cm. Przypiekamy kromki na złoto albo w tosterze, albo w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Na każdej grzance kładziemy łyżkę sosu. Na sosie kładziemy kilka plasterków jajka na twardo, zaś na jajkach - filecik anchois. Podajemy w miarę szybko, żeby grzanki nie rozmiękły.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024