Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-w-sosie-szczawiowym

Jajka w sosie szczawiowym

Staroświeckie, francuskie, wiosenne danie z jajek w sosie szczawiowo-maślano-śmietanowym.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
500 g (pół kilo) świeżego szczawiu
125 g (pół kostki) masła
gałka muszkatołowa
6 jajek
150 ml kremowej śmietanki

Opis przyrządzania:
Szczaw bardzo starannie płuczemy w kilku wodach, obrywamy ogonki. Listki osuszamy i kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy 1/3 masła, wrzucamy szczaw i smażymy na średnim ogniu, aż zwiędnie i straci świeży zielony kolor na rzecz khaki. Zdejmujemy z ognia, solimy, (pardon) pieprzymy i doprawiamy odrobiną gałki. Dzielimy szczaw między 6 żaroodpornych miseczek.
Do każdej miseczki wbijamy jajko - ostrożnie, żeby nie rozlać żółtka. Na wierzch nalewamy śmietankę i rozkładamy resztę masła w małych kawałeczkach. Znów lekko solimy i (znów pardon) pieprzymy. Ustawiamy miseczki na dużej, głębokiej patelni, dokoła wlewamy wrzącą wodę tak, żeby sięgała do połowy miseczek i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie bąbelkować, zmniejszamy ciut ogień, patelnię przykrywamy i gotujemy jajka 5 minut. Sprawdzamy - jeśli masło się roztopiło, a jajka się ścięły, zdejmujemy patelnię z ognia, a po chwili wyjmujemy miseczki. Podajemy natychmiast ze świeżą, chrupiącą bagietką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024