Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajka-mimoza

Jajka "mimoza"

Klasyczne danie mieszczańskiej kuchni francuskiej - choć Nela Rubinstein pod tą samą nazwą podaje zupełnie inny przepis. Takie jajka są świetnym "niedzielno-gościowym" śniadaniem wakacyjnym.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 jajek
szklanka (ćwierć litra) dobrego majonezu (Majonez)
3 łyżki siekanych ziół (natka-koperek-szczypiorek-estragon)
główka sałaty
2 ładne pomidory

Opis przyrządzania:
Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą i gotujemy na twardo (czyli około 8 minut od zagotowania wody). Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie, po czym obieramy ze skorupek.
W tak zwanym międzyczasie ewentualnie ukręcamy majonez.
Jajka kroimy w poprzek na pół i ostrożnie wyjmujemy żółtka. 2 żółtka zostawiamy (do zrobienia "mimozy"), resztę rozgniatamy widelcem i dodajemy po trochu majonez, aż powstanie gęsty krem. Mieszamy z ziołami, solimy i - pardon - pieprzymy do smaku.
Sałatę dzielimy na listki, starannie je płuczemy i osuszamy, po czym kładziemy je na dużym talerzu.
Pomidory myjemy, kroimy w 12 plasterków i układamy je na sałacie. Lekko solimy.
Połówki białek nadziewamy kremem żółtkowo-majonezowym (najlepiej przy pomocy rękawa cukierniczego, ale w warunkach polowych po prostu łyżeczką) i ustawiamy na plasterkach pomidorów.
Przez rzadkie plastikowe sitko przecieramy odłożone żółtka prosto na talerz z jajkami - powstanie ładna, rzeczywiście nieco podobna do kwiatów mimozy - dekoracja.
Podajemy z grzankami.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024