Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Jajecznica-z-pomidorami-i-kozim-serem

Jajecznica z pomidorami i kozim serem

Bogata, kolorowa jajecznica, znakomite danie dla bardzo głodnych ludzi, którzy nie lubią długo czekać.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
10 jajek
duży
dojrzały pomidor
100 g koziego twarożku
2 cebulki dymki
koperek
3 łyżki masła

Opis przyrządzania:
Jajka rozbijamy do miski i lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy kozi twarożek, pokruszony w grudki i pół pęczka posiekanego koperku. Dymkę drobno siekamy. Pomidor obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na dużej patelni topimy masło. Wrzucamy dymkę, a po 2-3 minutach dodajemy pomidor. Chwilę podsmażamy i wlewamy jajka z twarożkiem. Na dużym ogniu smażymy jajecznicę, aż osiągnie właściwą konsystencję – niektórzy wolą niemal płynną, inni znów dobrze ściętą. Jeśli będziemy w trakcie smażenia cały czas jajka mieszać, osiągniemy jajecznicę o charakterze kremu. Jeśli zaś zamieszamy tylko od czasu do czasu – będzie ona w większych kawałkach, w których łatwo da się odróżnić poszczególne składniki. Na koniec jajecznicę solimy i – za przeproszeniem – pieprzymy. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: jajka

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024