Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Imbirowy-krem-brulee

Imbirowy krem brulee

Ciekawa odmiana popularnego "restauracyjnego" deseru. Imbir zaostrza smak kremu, co nie każdemu jest w smak, ale skłonni do eksperymentów powinni spróbować.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawałek świeżego imbiru o grubości 1 cm
300 ml kremowej śmietanki
200 ml pełnego mleka
6 żółtek
100 g cukru plus 4 łyżki do posypania
mała łyżeczka imbiru w proszku

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Do rondelka wlewamy śmietankę i mleko, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany imbir, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem (100 g) i mielonym imbirem na gęsty i gładki kogel-mogel. Imbirową śmietankę cedzimy przez sitko i po trochu, cały czas ubijając, dodajemy do żółtek. Przelewamy krem do 4 miseczek (takich, jak na zdjęciu - to typowe miseczki do creme brulee) i stawiamy je w głębokiej blaszce. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po czym wlewamy wrzącą wodę - tyle, by sięgała do połowy miseczek. Pieczemy krem przez 30 minut mniej więcej - powinien być ścięty, ale na środku jeszcze lekko płynny (dogotuje się stygnąc). Wyjmujemy miseczki z wody, studzimy, po czym każdą przykrywamy folią plastikową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Tuż przed podaniem powierzchnię kremu pokrywamy cienką warstwą cukru (te pozostałe 4 łyżki). Wstawiamy miseczki pod bardzo gorący opiekacz i szybko karmelizujemy. Pilnujemy, żeby cukier się nie przypalił. Możemy także skarmelizować cukier przy pomocy ręcznego kuchennego palnika gazowego (blow torch). Wówczas dobrze jest spryskać leciutko cukier wodą (ze spryskiwacza do kwiatów, na przykład) - łatwiej zrobi się karmel. Gdy karmel zastygnie, podajemy krem na stół.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024