Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Imbirowy-julep

Imbirowy julep

Czyżby amerykańska odpowiedź na Cuba Libre?

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
12 kostek lodu
160 ml bourbona (amerykańskiej kukurydzianej whiskey z Kentucky)
puszka bardzo zimnego piwa imbirowego
2 ćwiartki limetki

Opis przyrządzania:
Do dużych szklanek wkładamy po 6 kostek lodu i odstawiamy na 5 minut, żeby szkło się oziębiło.
Wlewamy sprawiedliwie whiskey, dopełniamy piwem imbirowym.
Wrzucamy do każdej szklanki ćwiartkę limetki lub - jeśli tak nam w duszy gra - nacinamy skórkę i zahaczamy cząstki owocu na brzegu szklanki.
Podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024