Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Hiszpanskie-szaszlyczki-czyli-pinchos-morunos

Hiszpańskie szaszłyczki, czyli pinchos morunos

Smaczne tapa, które oczywiście można upiec także na ogrodowym grillu. Podajemy razem z innymi małymi dankami z Hiszpanii.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Hiszpania

Liczba porcji: 6 sztuk

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
600 g polędwiczek wieprzowych
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1/2 łyżeczki wędzonej papryki
oliwa z oliwek

Opis przyrządzania:
Z mięsa zdejmujemy tłuszcz, błony i ścięgna. Płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Ząbek czosnku obieramy i drobno siekamy, posypując przy siekaniu łyżeczką soli. Mieszamy w misce czosnek, kmin, koper, paprykę i trochę oliwy. Dodajemy polędwiczki i wszystko starannie mieszamy, najlepiej rękoma, żeby przyprawy dobrze wetrzeć w mięso. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. 6 patyczków do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie przez co najmniej 20 minut. W piekarniku rozgrzewamy górny grill. Nawlekamy mięso na patyczki, kładziemy na blaszce lub ruszcie i wstawiamy pod grill. Pieczemy po 4-5 minut z każdej strony, smarując ze 2 razy marynatą. Uwaga - nie trzymajmy mięsa pod opiekaczem zbyt długo, bo stwardnieje. Powinno być w środku niemal różowe. Podajemy od razu po upieczeniu.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024