Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzyby-smazone-po-francusku

Grzyby smażone po francusku

Jesienne małe danko, doskonałe pod kieliszek wina. Uwaga! - świeża bagietka niezbędna! Grzyby w ten sposób przyrządzone mogą też być dodatkiem do pieczonego lub smażonego mięsa.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) mieszanych leśnych grzybów (prawdziwki
kozaczki
rydze
kurki
podgrzybki)
oliwa z oliwek
masło
2 usiekane ząbki czosnku
2 siekane szalotki
natka pietruszki
gruba sól

Opis przyrządzania:
Do tego dania potrzebujemy grzyby twardsze, które nie będą się rozgotowywać - mogą to być prawdziwki, podgrzybki, kozaczki, kurki lub rydze. Grzyby czyścimy i obcinamy im nóżki. Jeśli to możliwe, nie płuczemy ich wodą, a omiatamy z piasku i igieł pędzelkiem lub czystą ściereczką. Większe grzyby kroimy w ćwiartki lub grube plastry, małe grzybki zostawiamy całe. Na grubej dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę masła. Wrzucamy czosnek i szalotki i smażymy 3 minuty. Dorzucamy przygotowane grzyby, mieszamy. Patelnię przykrywamy i dusimy grzybki na średnim ogniu przez 10 minut. Odkrywamy i smażymy kolejne 10 minut, aż grzyby zaczną się ładnie rumienić. W ostatniej chwili przed podaniem posypujemy grzyby grubą solą, siekaną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z chrupiącą bagietką.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024