Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzanka-z-twardzioszkami-i-jajkiem-w-koszulce

Grzanka z twardzioszkami i jajkiem w koszulce

Przyjemne danie dla dwojga - grube kromki bułki smażymy na rumiano, a na nich kładziemy uduszone, wonne grzybki i jajko w koszulce... Żółtko rozlewa się w apetyczny sosik... Aha - twardzioszki to te małe, pięknie pachnące grzybki, które rosną w trawie jeden za drugim, całymi rzędami. Żeby nie było nieporozumień: po łacinie to Marasmius oreades!

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 solidne garści twardzioszków
mała szalotka
dojrzały pomidor
3 jajka
kilka łyżek mleka
2 grube kromki bułki lub chałki
2 łyżki masła
łyżka białego octu

Opis przyrządzania:
Grzyby ocieramy z paprochów - twardzioszki to czyste grzybki, dzięki temu, że rosną w trawie, a nie leśnym poszyciu - i usuwamy nóżki, odpowiedzialne za polską nazwę ;-).
Szalotkę obieramy i drobno siekamy.
Pomidor zanurzamy na chwilę we wrzątku, przelewamy zimną wodą i zdejmujemy skórkę. Kroimy poziomo na pół i łyżeczką usuwamy pestki. Miąższ kroimy w zgrabną kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy szalotkę i smażymy kilka minut, mieszając, aż zrobi się szklista. Dodajemy grzyby, zwiększamy ogień i smażymy przez 3 minuty. Teraz dodajemy pomidor, chwilę podsmażamy, po czym solimy i - pardon - pieprzymy do smaku. Trzymamy na małym ogniu do czasu przyrządzenia reszty elementów naszego dania.
Jedno jajko wbijamy na talerz i dodajemy 2-3 łyżki mleka, dokładnie razem roztrzepujemy.
Na patelni rozgrzewamy resztę masła. Kromki pieczywa zanurzamy na chwilę w mleczno-jajecznej mieszance, po czym kładziemy na gorące masło i smażymy na rumiano z obu stron.
W tym samym czasie gotujemy jajka w koszulkach: w szerokim, dość płaskim rondlu zagotowujemy wodę z łyżką octu. Zmniejszamy ogień tak, by woda ledwo bąbelkowała. Jajka roztłukujemy i wpuszczamy do wody tuż nad jej powierzchnią. Gotujemy jajka 3-4 minuty, po czym wyławiamy łyżką cedzakową, osączamy na ściereczce i przycinamy białkowe "włosy".
Grzanki kładziemy na ogrzanych talerzach, na grzankach sprawiedliwie rozkładamy grzyby, a zwieńczamy całość dobrze osączonymi jajkami w koszulkach.
Podajemy nie zwlekając.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024