Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Grzanka-z-pomidorami-i-anchois

Grzanka z pomidorami i anchois

Bardzo przyjemne danko dla dwojga. Kieliszek dobrego włoskiego wina też nie zawadzi.

Rodzaj dania: Małe danie

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
oliwa z oliwek
ocet winny
drobno usiekana cebulka (mała)
2 dojrzałe (ale twarde) pomidory
2 grube kromki chleba
ząbek czosnku
6 filecików anchois

Opis przyrządzania:
Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżkę dobrego octu winnego i wsypujemy siekaną cebulkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na bok.
Pomidory kroimy w grube plastry, solimy i pieczemy pod rozgrzanym grillem (w piekarniku) kilka minut, aż zaczną się przypiekać po bokach.
Chleb podpiekamy na złoto (w tosterze, piekarniku albo na suchej patelni). Grzanki nacieramy rozkrojonym ząbkiem czosnku i skrapiamy łyżką oliwy.
Upieczone pomidory nakładamy łopatką na grzanki, ozdabiamy filecikami anchois - po 3 na grzankę - i na koniec polewamy cebulowym sosem. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024