Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Gratin-z-kalafiora

Gratin z kalafiora

Znów co tydzień w ekologicznych warzywkach pojawiają się kalafiory... Ta zapiekanka może być daniem głównym (wegetariańskim) lub dodatkiem do mięsa albo rybki.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
ładny kalafior
2 średnie cebule
pęczek szczypiorku
200 g sera gruyere
3 łyżki masła
szklanka (1/4 litra) kremowej śmietanki
sól selerowa

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.
Kalafior starannie myjemy, odcinamy grubą łodygę. Ostrym nożem kroimy kalafior w cienkie plasterki - będzie się kruszył, ale to nic nie szkodzi.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Ser gruyere ścieramy na grubej tarce.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając, aż się zeszkli i zacznie rumienić. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski.
Dodajemy śmietankę, starty ser, 3/4 szczypiorku i łyżeczkę soli selerowej. Starannie mieszamy.
Dodajemy kalafior, mieszamy i przekładamy do sporej żaroodpornej formy, wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 kwadranse (45 minut) mniej więcej - zapiekanka powinna dobrze się przyrumienić.
Wyjmujemy gratin z piekarnika i odstawiamy na 10 minut, żeby kalafior doszedł do siebie.
Tuż przed podaniem posypujemy resztą szczypiorku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024