Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Granita-z-ginu-z-tonikiem

Granita z ginu z tonikiem

Koktajl-deser dla dorosłych. Nie tylko smaczny, ale i ułatwiający trawienie - równie dobra wymówka, jak każda inna...

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
300 ml toniku
25 g cukru
150 ml ginu
cytryna lub limetka

Opis przyrządzania:
Tonik wlewamy do garnka i dodajemy cukier. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając, by cukier się rozpuścił. Odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego syropu dodajemy gin i starannie mieszamy. Wlewamy płyn do płaskiego plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na 3 godziny. Po tym czasie (lepiej sprawdzić wcześniej) płyn powinien być na wpół zamrożony. Mieszamy dokładnie widelcem, rozgniatając większe kryształy lodu. Wstawiamy z powrotem do zamrażalnika na całą noc. Przed podaniem kroimy wyszorowaną cytrynę w cienkie plasterki. Metalową łyżką skrobiemy granitę do 4 kieliszków i ozdabiamy plasterkami cytryny lub limetki. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: tylko dla dorosłych

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024