Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Goraca-czekolada-z-cynamonem

Gorąca czekolada z cynamonem

Zdecydowanie nie jest to danie dietetyczne. Ale za to jakie dobre!

Rodzaj dania: Napój

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
200 g czekolady w tabliczce
gorzkiej lub deserowej
litr mleka
300 ml śmietanki kremowej
2 laski cynamonu
połamane w kawałki

Opis przyrządzania:
Czekoladę ucieramy na tarce. Mleko i śmietankę wlewamy do garnka. Wrzucamy kawałki cynamonu i podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania. Kiedy płyn jest gorący, wsypujemy czekoladę i mieszamy trzepaczką, aż cała się rozpuści i dobrze wymiesza z mlekiem i śmietanką. Wyjmujemy cynamon i podajemy gorącą czekoladę w filiżankach. Kto chce, niech sobie dosłodzi lub dodatkowo posypie cynamonem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024