Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Garam-masala-z-Kaszmiru

Garam masala z Kaszmiru

Jedna z wielu odmian kanonicznej przyprawy kuchni indyjskiej. Przepraszam za miary typu "ćwierć łyżeczki", ale takich przypraw nie warto robić na zapas, bo wietrzeją.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Indie

Liczba porcji: 6-7 łyżeczek

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1 1/2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
4 goździki
kawałek kory cynamonu długości 1 cm
3/4 łyżeczki nasion kardamonu (bez strączków)
1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki czarnuszki
1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej

Opis przyrządzania:
Grubą patelnię stawiamy na dużym ogniu, a gdy się zagrzeje, ogień zmniejszamy. Wrzucamy wszystkie przyprawy oprócz gałki muszkatołowej i podgrzewamy, mieszając, aż leciutko zmienią kolor i zaczną mocno pachnieć. Zsypujemy z patelni, studzimy i mielimy w młynku do przypraw na drobny proszek. Dodajemy gałkę, mieszamy i przechowujemy w hermetycznie zamykanym pojemniku.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024