Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Farsz-ze-szpinaku

Farsz ze szpinaku

Przepyszny farsz ze świeżego szpinaku i jajek na twardo. Najlepszy zawinięty w naleśniki, ale i paszteciki nim nadziane są wyjątkowo smaczne.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg świeżego szpinaku
duży ząbek czosnku
mała cebula
czubata łyżka masła
gałka muszkatołowa
2-3 jajka na twardo

Opis przyrządzania:
Szpinak płuczemy starannie w dużej ilości zimnej wody, odrzucając zwiędnięte liście i odrywając grube ogonki. Osączamy z wody. Nastawiamy duży gar osolonej wody. Kiedy się zagotuje, wrzucamy szpinak. Gotujemy minutę, po czym odsączamy. Kiedy przestygnie, odciskamy jak nawięcej wody i drobno siekamy. Czosnek i cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy czosnek i cebulę i smażymy przez 5 minut, mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodajemy posiekany szpinak i smażymy kolejne 5 minut, mieszając. Jeśli niedokładnie odcisnęliśmy ze szpinaku wodę, trzeba będzie smażyć warzywa tak długo, aż cała woda odparuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a także drobiną startej gałki muszkatołowej. Jajka na twardo grubo siekamy i mieszamy ze szpinakiem. Farszu używamy przede wszystkim do naleśników, ale możemy też nim nadziać pierogi lub paszteciki.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024