Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Egzotyczna-zupa-z-kalafiora

Egzotyczna zupa z kalafiora

Po indyjsku przyprawiona zupa z poczciwego, swojskiego kalafiora.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
spora główka kalafiora
cebula
2 duże ząbki czosnku
kawałek świeżego korzenia imbiru (około 4 cm)
zielona papryczka chilli
czerwona papryczka chili
olej z orzeszków ziemnych
łyżeczka czarnej gorczycy
łyżeczka mielonej kurkumy
łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
łyżeczka garam masala
łyżeczka mielonych nasion kolendry
4 szklanki (1 litr) wywaru warzywnego
szklanka (250 ml) mleka kokosowego
4 łyżki gęstego jogurtu
garść siekanej świeżej kolendry

Opis przyrządzania:
Kalafior dzielimy na rózyczki i starannie płuczemy na sicie. Cebulę i czosnek obieramy i i siekamy. Imbir obieramy ze skórki i drobniutko siekamy. Zieloną papryczkę chili pozbawiamy ogonka i nasion, myjemy i drobno siekamy. Czerwoną papryczkę myjemy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę, czosnek, imbir i zieloną papryczkę, podsmażamy parę minut, często mieszając. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy gorczycę, kurkumę, kmin rzymski, garam masala i mieloną kolendrę. Smażymy dalej, mieszając, aż przyprawy zaczną pięknie pachnieć. Dodajemy kalafior i wlewamy wywar. Zagotowujemy, po czym gotujemy na średnio małym ogniu przez 15 minut. Kiedy kalafior będzie już miękki, miksujemy połowę zupy ręcznym mikserem. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą. Wlewamy mleko kokosowe i jogurt. Mieszamy i bardzo ostrożnie podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Gotową zupę nalewamy do miseczek, posypujemy siekaną kolendrą i plasterkami czerwonej papryczki chili.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024