Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dziwna-zupa

Dziwna zupa

Hm. No naprawdę to jest dziwna zupa - z cebulą gotowaną w mleku, boczkiem i grzankami... Ale właściwie czemu nie? O tej porze roku mam poczucie, że wszystko mi się już znudziło i trzeba próbować nowości.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 szklanki (3/4 litra) pełnego mleka
listek laurowy
duża cebula
4 łyżki masła
8 cienkich plasterków wędzonego boczku
cienka bagietka

Opis przyrządzania:
Mleko wlewamy do garnka, dodajemy listek laurowy i stawiamy na ogniu. Wolno doprowadzamy do wrzenia, po czym gasimy ogień, garnek przykrywamy i zostawiamy mleko w spokoju na kwadrans.
Nagrzewamy opiekacz w piekarniku.
Cebulę obieramy, kroimy na pół, a potem na średnio grube plasterki.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy cebulę i smażymy, często mieszając, na złoto. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na drugiej patelni, najlepiej teflonowej, smażymy plasterki boczku, aż będą złoto-brązowe i chrupiące.
Bagietkę kroimy w kromeczki o grubości centymetra i smarujemy resztą masła. Układamy na blaszce i wstawiamy po opiekacz, gdzie trzymamy je, aż się zarumienią.
Z mleka wyławiamy listek laurowy. Mleko ewentualnie podgrzewamy i rozdzielamy między 4 talerze.
Na środek każdego talerza kładziemy porcję cebuli i po 2 plasterki boczku "na ryło". Posypujemy grzankami, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024