Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dynia-zapiekana-z-feta

Dynia zapiekana z fetą

Słodko-słona dynia z chrupiącym wierzchem. Podajemy na główne danie, z ryżem lub sałatką z kuskusu i zieloną sałatą.

Rodzaj dania: Danie główne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 kg dyni
oliwa z oliwek
200 g sera feta
3 czubate łyżki masła
4 kromki tostowego chleba
85 g tartego parmezanu

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Dynię kroimy w plastry i usuwamy pestki wraz z włóknistym środkiem. Dynię układamy na blasze, lekko solimy i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika na pół godziny, aż dynia zmięknie, ale będzie jeszcze al dente. Miąższ dyni odcinamy od skórki i kroimy w kawałki. Fetę kruszymy widelcem. Dużą formę do zapiekania smarujemy szczodrze masłem. Układamy kawałki dyni, przesypując serem feta. Na wierzch kładziemy resztę masła w małych kawałkach. Z chleba tostowego odcinamy skórkę. Miąższ wkładamy do malaksera i miksujemy na drobne okruchy. Mieszamy z parmezanem i posypujemy wierzch zapiekanki. Skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Wierzch zapiekanki powinien się zarumienić. Podajemy na gorąco lub ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024