Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Duza-porcja-tiramisu

Duża porcja tiramisu

Klasyczne tiramisu z amaretto, jajkami i mocną kawą. Proporcja starcza na dużą imprezę!

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Włochy

Liczba porcji: 10-12

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
6 jajek
10 łyżek cukru
500 g mascarpone
2 szklanki kremowej śmietanki
200 ml mocnej czarnej kawy
75 ml brandy lub koniaku
75 ml amaretto
60 podłużnych biszkoptów typu lady's fingers
ciemne kakao do posypania

Opis przyrządzania:
Jajka myjemy w gorącej wodzie i osuszamy. Dzielimy na białka i żółtka.
Żółtka ukręcamy z połową cukru na gęsty i gładki kogel-mogel. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając pod koniec ubijania resztę cukru.
Żółtka mieszamy z mascarpone na gładki krem.
Śmietankę ubijamy na sztywno (uwaga, żeby się masło nie zrobiło!) i delikatnie mieszamy z kremem. Dodajemy białka i znów delikatnie, acz starannie mieszamy.
Do kawy dodajemy brandy (lub koniak) i amaretto. Wlewamy kawę do niezbyt głębokiego naczynia - takiego, żeby łatwo nam było zamoczyć biszkopty.
Tiramisu najłatwiej robić w sporym prostokątnym szklanym naczyniu - każdy biszkopt zanurzamy w "podprawionej" kawie (króciutko, bo rozmiękną) i kładziemy pojedynczą warstwą na spodzie naczynia, po czym pokrywamy warstwą kremu i posypujemy kakao. Trudno mi powiedzieć, ile powinniśmy zrobić warstw, bo przecież różne będą naczynia! W każdym razie kładziemy na zmianę zanurzone w kawie biszkopty, krem i kakao, z tym że na wierzchu powinna być ostatnia warstwa kremu.
Naczynie przykrywamy folia plastikową i wstawiamy na noc do lodówki.
Tuż przed podaniem zdejmujemy folię i posypujemy wierzch tiramisu szczodrą porcją kakao.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024