Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dunski-deser-ryzowy-ris-al-mande

Duński deser ryżowy (ris al mande)

Tradycyjny deser bożonarodzeniowy w Danii - ciekawe swoją drogą, że w tak wielu krajach ryż na słodko jest wysoce cenionym deserem.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 litr mleka
50 g cukru
200 g ryżu długoziarnistego
50 g migdałów obranych ze skórki
szklanka (250 ml) kremowej słodkiej śmietanki (bardzo zimnej)
75 ml słodkiego sherry

Opis przyrządzania:
Mleko wlewamy do garnka, stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do wrzenia (pilnujemy, żeby nie wykipiało!). Kiedy mleko zacznie się gotować, wsypujemy do niego cukier i ryż. Gotujemy na małym ogniu, aż ryż będzie zupełnie miękki (próbujemy). Przelewamy ryż z mlekiem do płaskiego naczynia, żeby szybko wystygł. W czasie, gdyż deser stygnie, kroimy migdały wzdłuż na pół. Śmietankę ubijamy mikserem na sztywno. Kiedy ryż wystygnie, mieszamy go z migdałami, sherry i bitą śmietaną, przekładamy do ładnej miski (lub kilku miseczek) i wstawiamy do lodówki na godzinę. Podajemy zimny. Pyszny w lecie, ze świeżymi malinami!

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: tradycyjna

PieceOfCake © 2008-2024