Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorsz-z-sosem-smietanowym-i-odrobina-musztardy

Dorsz z sosem śmietanowym (i odrobiną musztardy)

Smaczny sposób podania dorsza, w śmietanowym sosie zaostrzonym musztardą. Musztardy można, rzecz jasna, dać więcej, jeśli ktoś (tak jak ja) darzy tę przyprawę szczególnym uczuciem.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 porcje filetów z dorsza (150 g każda)
czubata łyżka masła
100 ml wytrawnego białego wina
łyżka musztardy z Dijon
1/2 szklanki kremowej gęstej śmietanki
łyżka drobno siekanej natki pietruszki

Opis przyrządzania:
Rybę myjemy w zimnej wodzie i osuszamy papierem kuchennym. Pęsetką usuwamy ewentualne pozostałe ości. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy porcje dorsza. Smażymy na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony, aż ryba będzie niemal gotowa. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wlewamy wino i dodajemy musztardę. Starannie mieszamy i gotujemy, aż płyn zredukuje się o połowę. Dolewamy śmietankę i, mieszając, zagotowujemy. Wkładamy porcje dorsza i dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Przekładamy rybę na ogrzane talerze. Do sosu dodajemy natkę, mieszamy i polewamy dorsza. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024