Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Dorsz-z-koprem-wloskim

Dorsz z koprem włoskim

Piękne i lekkie danie, o atrakcyjnym cytrynowo-anyżkowym aromacie. Koper włoski jest nie tylko delikatny i smaczny, ale również doskonale poprawia trawienie.

Rodzaj dania: Danie główne z ryb

Kraj pochodzenia: Francja - Prowansja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 bulwy kopru włoskiego
1 kg grubych filetów z dorsza bez skóry
cytryna
200 ml (niepełna szklanka) kremowej śmietanki
oliwa z oliwek
natka pietruszki

Opis przyrządzania:
Koper włoski obieramy z zewnętrznych zdrewniałych części. Odcinamy nasadę i czubki łodyg - zielone listki, podobne do koperku, zostawiamy. Każdą bulwę kroimy na 4 części tak, by się nie rozpadały, czyli przecinając przez podstawę. W głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Wkładamy kawałki kopru włoskiego i smażymy na średnim ogniu, co jakiś czas odwracając, przez 10 minut. Solimy i - pardon - pieprzymy. Na patelnię wlewamy 100 ml wody, zagotowujemy i patelnię przykrywamy. Dusimy koper na małym ogniu przez pół godziny, co jakiś czas odwracając kawałki na drugą stronę. Cytrynę szorujemy pod gorącą wodą, osuszamy i ścinamy z niej skórkę. Kroimy skórkę w cienkie paseczki. Filety z dorsza kroimy na 6 porcji. Na drugiej, tym razem płaskiej, patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wkładamy porcje dorsza i smażymy na średnim ogniu po 5 minut z każdej strony. Solimy. Usmażoną rybę zdejmujemy z patelni i przekładamy na ogrzany półmisek. Przykrywamy folią aluminiową i trzymamy w cieple. Na patelnię po smażeniu ryby wlewamy śmietankę. Dodajemy skórkę z cytryny i wszystko razem zagotowujemy, zeskrobując z patelni sos od smażenia. Na ogrzane talerze wylewamy po kilka łyżek sosu. Na sosie kładziemy kawałki kopru włoskiego, a na koprze - porcje ryby. Ozdabiamy listkami natki pietruszki, a obok kładziemy ćwiartkę cytryny. Podajemy natychmiast, np. z ryżem lub kuskusem.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024