Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Cukinia-w-smietanie
Cukinia w śmietanie
Smaczny, jesienny dodatek do mięsa (na ciepło) lub sałatka (na zimno).
Rodzaj dania: Dodatek
Kraj pochodzenia:
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: szybkie
Stopień trudności: łatwa
Składniki:
cytryna
4 spore cukinie (każda długości około 30 cm)
30 g masła
olej słonecznikowy
½ łyżeczki nasion kminu rzymskiego
½ szklanki kwaśnej śmietany
Opis przyrządzania:
Z wyszorowanej cytryny ścieramy pół łyżeczki skórki i wyciskamy łyżkę soku. Cukinie kroimy w półcentymetrowe plastry. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i łyżkę oleju. Smażymy cukinię (w dwu partiach) na złoto. Odsączamy z tłuszczu na kuchennym papierowym ręczniku. Na patelnię wsypujemy kmin rzymski i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, a potem wlewamy kwaśną śmietanę. Gotujemy kilka minut, aż śmietana zgęstnieje. Wrzucamy usmażoną cukinię i rozgrzewamy ją w śmietanie mniej więcej minutę. Doprawiamy solą i pieprzem, może trzeba będzie wcisnąć trochę więcej cytryny.
Temperatura podawania:ciepła
Główny składnik: wegetariańska
Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili
Okazja: codziennie
Grupa konsumenta: dla każdego
Styl potrawy: nowatorska
PieceOfCake © 2008-2024