Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-migdalowe-do-tarty

Ciasto migdałowe do tarty

Ucierane kruche ciasto do wszelakich słodkich tart. Migdały nie tylko poprawiają smak, ale i konsystencję.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: na 1 tartę

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
125 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
jajko
200 g mąki
50 g mielonych migdałów

Opis przyrządzania:
Masło ucieramy mikserem z cukrem i szczyptą soli na gładki krem.
Dodajemy jajko i miksujemy, żeby się wymieszało z tłuszczem. Dodajemy mąkę i migdały i zagniatamy - mikserem lub ręcznie - na gładkie, miękkie ciasto.
Ciasto zbieramy w kulę i owijamy folią plastikową. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości mniej więcej 3 mm i wylepiamy nim formę do tarty o średnicy mniej więcej 26 cm, uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia.
Nakłuwamy gęsto widelcem i wstawiamy do lodówki na 1/2 godziny.
Pieczemy na złoto w temperaturze 200 stopni lub też - co zdecydowanie polecam - postępujemy zgodnie z KONKRETNYM przepisem, gdyż ten jest przepisem PODSTAWOWYM!!!

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024