Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ciasto-marchewkowo-migdalowe

Ciasto marchewkowo-migdałowe

Kolejna wersja popularnego szwajcarskiego ciasta, uszlachetnionego tym razem odrobiną brandy. Podajemy z bitą śmietaną.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: Szwajcaria

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
masło do smarowania formy
cytryna
350 g marchewki
6 jajek
250 g cukru
200 g mielonych migdałów
2 skąpe łyżeczki mąki kartoflanej
łyżeczka tartej bułki
50 ml brandy

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dużą keksówkę lub małą tortownicę smarujemy dość grubo masłem. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na drobnej tarce (tej po cytrynie) - powinno nam wyjść 300 g startej marchewki. Jajka dzielimy na żółtka i białka. Żółtka wkładamy do miski, dodajemy cukier i mieszamy - najlepiej ręcznym mikserem - na gładką masę. Dodajemy migdały, mąkę kartoflaną i tartą bułkę. Mieszamy. Do masy dodajemy skókę i sok z cytryny, marchewke i brandy. Mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie, posługując się dużą metalową łyżką, mieszamy z ciastem. Wlewamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy. Podajemy na letnio.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024