Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chutney-z-czerwonej-kapusty

Chutney z czerwonej kapusty

W moich warzywkach zdecydowanie nazbyt często pojawia się w zimie czerwona kapusta. Wiem, że to jest sezon, a kapusta ma masę witamin, mikroelementów i czegoś tam jeszcze, ale muszę non stop wymyślać jakieś nowe rzeczy, bo jak często można jeść duszoną lub w postaci sałatki?

Rodzaj dania: Przetwory

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 3-4 słoiki

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
1 kg czerwonej kapusty
2 spore jabłka
2 czerwone cebule
oliwa z oliwek
600 ml octu malinowego
200 ml octu balsamico
400 g cukru
4 łyżki miodu
2 goździki
2 laski cynamonu
100 g świeżych żurawin

Opis przyrządzania:
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, wycinamy głąb, Kroimy kapustę w cienkie "piórka" i płuczemy na sicie, po czym osączamy.
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne.
Cebule obieramy i drobno siekamy.
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy kapustę, jabłka i cebulę i smażymy, mieszając, przez kilka minut. Wlewamy ocet malinowy i balsamico. Dodajemy cukier, miód, goździki i cynamon. Doprowadzamy do wrzenia, mieszając, żeby cukier się rozpuścił.
Kiedy chutney się zagotuje, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 40 minut - chutney powinien zgęstnieć. Dodajemy opłukane żurawiny - mogą to zresztą być inne czerwone owoce: jeżyny, maliny, jagody, świeże lub mrożone - i jeszcze raz zagotowujemy, na zwiększonym ogniu.
Gorący chutney przekładamy do wysterylizowanych słoików, zakręcamy i odwracamy do góry nogami. Kiedy słoiki wystygną, wycieramy je z lepkich nacieków i naklejamy naklejki.
Chutney odstawiamy na kilka tygodni, aby dojrzał.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024