Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Chlodnik-z-awokado-z-lososiem

Chłodnik z awokado z łososiem

Oryginalna i bardzo smaczna zupa, którą możemy podać na lunch lub rozpoczęcie eleganckiego letniego obiadu.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 dojrzałe awokado
por
strąk czerwonej papryki
10 liści świeżej mięty
2 szklanki gęstego naturalnego jogurtu
150 g wędzonego łososia
ocet balsamico

Opis przyrządzania:
Awokado kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i obieramy ze skórki. Obieramy por z wierzchnich liści i odcinamy zieloną część - będzie nam potrzebna tylko biała część pora, którą starannie płuczemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Paprykę kroimy na pół, usuwamy ogonek i pestki, myjemy i osuszamy. Kroimy w drobną kostkę. Do malaksera lub blendera wkładamy awokado i miętę, dodajemy jogurt i wlewamy 2 szklanki bardzo zimnej wody. Wszystko miksujemy na gładką zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy por i paprykę i mieszamy, ale już nie miksujemy. Wędzonego łososia kroimy w cienkie paseczki. Zupę rozlewamy do miseczek, posypujemy paskami ryby i skrapiamy octem balsamico.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024