Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ceviche-z-dorady-z-mango

Ceviche z dorady z mango

Z klasycznym ceviche ten przepis nie ma wiele wspólnego, to raczej wariacja na temat w stylu fusion. Dorada jest jednak coraz bardziej popularna, łatwo ją dostać w stanie bardzo świeżym, a i mango chyba każdy lubi?

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
400 g filetów z dorady bez skóry
1/2 dojrzałego mango (drugie pół zjadamy sami)
mała ostra czerwona papryczka
2 szalotki
2 limetki
sos sojowy
oliwa z oliwek
Tabasco
2 garści świeżych kiełków sojowych

Opis przyrządzania:
Rybę szybko płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy, przeglądając przy okazji pod kątem ewentualnie pozostałych ości (jeśli się takie trafią, usuwamy je pęsetką). Bardzo ostrym nożem kroimy doradę w cienkie plasterki i wkładamy do szklanej miski.
Mango obieramy ze skórki i kroimy w niedużą kostkę.
Papryczkę pozbawiamy ogonka i pesteczek, myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Szalotki obieramy i drobniutko siekamy.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Specjalnym nożykiem do cytrusów ścinamy skórkę z jednej limetki, zaś z obu wyciskamy sok.
Mango, chilli, szalotki i skórkę z limetki dodajemy do ryby i mieszamy.
Sok z limetki mieszamy z 3 łyżkami oliwy oraz sosem sojowym i Tabasco do smaku. Wlewamy do miski z rybą z dodatkami i starannie mieszamy.
Miskę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut - w tym czasie sok z limetki zetnie część białka w mięsie dorady, nie dziwmy się więc, że ryba zmieni kolor.
Tuż przed podaniem opłukujemy kiełki i starannie je osuszamy w ściereczce. Rozdzielamy między 4 talerze, na wierzch kładziemy sprawiedliwe porcje ceviche i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: egzotyczna

PieceOfCake © 2008-2024