Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Carpaccio-z-dorsza-z-boczkiem

Carpaccio z dorsza z boczkiem

Bardzo oryginalna przystawka z surowego dorsza i wysmażonego na chrupko boczku. Lekkie, łatwe i przyjemne danie.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g chudego wędzonego boczku
limetka
2 płaskie łyżki cukru
oliwa z oliwek
250 g bardzo świeżego filetu z dorsza (bez skóry)
4 gałązki świeżego oregano

Opis przyrządzania:
Boczek kroimy w drobną kostkę, odrzucając skórę i chrząstki. Teflonową patelnię stawiamy na ogniu, a kiedy się rozgrzeje, wrzucamy boczek i smażymy na chrupko, na średnim ogniu. Usmażony boczek osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym. Z wyszorowanej limetki ścieramy odrobinę skórki - tak ze ćwierć łyżeczki - po czym wyciskamy sok. Do soku wsypujemy cukier i skórkę i ukręcamy, najlepiej mikserem, na gładki sos, dolewając po trochu 100 ml oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dorsza myjemy i osuszamy, po czym ostrym nożem kroimy go w możliwie cienkie plasterki. Układamy plasterki na 2 talerzach, skrapiamy sosem i posypujemy kostkami boczku. Ozdabiamy listkami oregano.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: rybna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024