Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bulion-z-makaronem-nalesnikowym-i-odrobina-sherry

Bulion z makaronem naleśnikowym (i odrobiną sherry)

Wytworna zupa, znakomita na początek świątecznego obiadu - wyrafinowana, lekka i nie zapycha!

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Austria

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
2 jajka
200 ml (niepełna szklanka) mleka
60 g mąki
pęczek szczypiorku
olej słonecznikowy
7 szklanek domowego wywaru wołowego (Podstawowy wywar z wołowiny)
100 ml wytrawnego sherry

Opis przyrządzania:
Najpierw robimy naleśnikowy makaron:
jajka, mleko i mąkę miksujemy na jednolite ciasto, dodając sporą szczyptę soli.
Szczypiorek myjemy, starannie osuszamy i drobno siekamy - połowę dodajemy do ciasta, resztą posypiemy zupę "na wydaniu".
Sporą patelnię stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy skąpą łyżkę oleju, a kiedy będzie gorący, wlewamy 1/3 ciasta szczypiorkowego. Rozprowadzamy po całej powierzchni patelni i smażymy na złoto. Odwracamy naleśnik i smażymy po drugiej stronie również na złoto (druga strona przyrumieni się szybciej). Tak samo smażymy kolejne 2 naleśniki.
Ostudzone naleśniki kładziemy jeden na drugim, zwijamy w ciasny rulon i kroimy w poprzek w cienkie paski. Rozkładamy na 8 talerzach.
Odtłuszczony wywar wołowy podgrzewamy niemal do wrzenia. Dolewamy sherry, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bardzo gorący bulion nalewamy na makaron, posypujemy szczypiorkiem i natychmiast podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024