Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brzoskwinie-z-beza

Brzoskwinie z bezą

Ładny i szybki deser z dojrzałych brzoskwiń i malin, podawany na gorąco. Świetny w sierpniowy wieczór.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-8

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 brzoskwinie
250 g (ćwierć kilo) malin
8 łyżeczek malinowego dżemu (lub konfitury)
2 łyżki likieru Cointreau
2 białka
100 g cukru

Opis przyrządzania:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Brzoskwinie wrzucamy na minutę do wrzątku, wyjmujemy i przelewamy zimną wodą, po czym zdejmujemy skórkę. Kroimy brzoskwinie na pół i wyjmujemy pestki. Maliny szybko płuczemy i osuszamy. Układamy brzoskwinie w żaroodpornym płaskim naczyniu dołkiem po pestce do góry. W każdy dołek wkładamy 3-4 maliny i łyżeczkę dżemu (konfitury). Skrapiamy likierem. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy cukier i ubijamy dalej, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Na każdą połówkę nakładamy czapeczkę z masy bezowej. wstwiamy brzoskwinie do piekarnika na jakieś 10 minut, aż beza się przyrumieni. Podajemy na gorąco, z resztą malin.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024