Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Brownies

Brownies

Zupełnie zwykłe, klasyczne brownies, z dużą ilością masła, czekolady i cukru... Bardzo niezdrowe i bardzo pyszne. Przed upieczeniem można ciasto posypać orzechami albo owocami (maliny, wiśnie… mogą być mrożone) - u mnie w domu najlepiej "schodzą" takie bez żadnych dodatków, ewentualnie posypane cukrem pudrem (jeszcze więcej cukru, hurra!).

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia: USA

Liczba porcji: 8-12

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
145 g masła + trochę do smarowania formy
200 g (2 tabliczki) czekolady deserowej
100 ml mocnej kawy
225 g cukru
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 jajka
85 g mąki

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremkę o wymiarach 20x20cm (lub podobną) smarujemy odrobiną masła i wykładamy odpowiednio przyciętym papierem do pieczenia.
Wkładamy masło do rondla średniej wielkości i stawiamy na malutkim ogniu. Dodajemy czekoladę połamaną w kawałki, dolewamy kawę. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok do przestygnięcia.
Kiedy masa czekoladowa przestygnie (może być ciepła, byle nie bardzo gorąca), dodajemy cukier, sól i ekstrakt waniliowy. Mieszamy, najlepiej ręcznym mikserem. Wbijamy po jednym jajka, za każdym razem mieszając. Kiedy masa będzie gładka, wsypujemy mąkę i jeszcze raz mieszamy.
Przelewamy ciasto do przygotowanej formy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut - sprawdzamy patyczkiem, czy już gotowe: jeśli patyczek wbity w ciasto i zeń wyciągnięty będzie mokry i czekoladowy, to trzeba brownies jeszcze potrzymać w piekarniku. Trochę przylepionego ciasta jest w porządku, bo brownies powinny być wilgotne i jakby trochę niedopieczone w środku…
Ciasto studzimy i kroimy na kwadraty.


Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: może być dla gości

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Podobne przepisy:

PieceOfCake © 2008-2019