Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Boczek-chrupiacy-jakby-chinski

Boczek chrupiący, jakby chiński

Wspaniały boczek z twardą, chrupiąca w zębach skórką i miękkim, dobrze przyprawionym mięskiem. Pasuje doń ryż skropiony sosem sojowym, marynowany imbir, smażone warzywa z woka, makaron ryżowy lub sojowy, ostry sos chilli...

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 4-6

Czas przygotowania: trzeba poświęcić trochę czasu

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
kawałek surowego boczku ze skórą o wadze około 1 kg
łyżeczka pieprzu syczuańskiego
łyżeczka białego pieprzu
łyżeczka przyprawy "5 smaków"
łyżeczka wędzonej mielonej papryki (pimenton)

Opis przyrządzania:
Zabieramy się do robienia boczku dzień wcześniej.
Mięso myjemy i osuszamy. Bardzo cienkim nożem lub szpikulcem (widelcem o ostrych zębach, na przykład) nakłuwamy skórę na wylot kilkanaście razy.
W moździerzu rozcieramy razem pieprz syczuański, pieprz biały, przyprawę "5 smaków" oraz paprykę, dodając 2 łyżeczki grubej soli i 2 łyżeczki cukru.
Kładziemy boczek skórą do dołu na kratce metalowej, umieszczonej nad brytfanną. Nacieramy mięsną stronę boczku mieszanką i odstawiamy na 2-3 godziny, do momentu, kiedy idziemy spać.
Tuż przed zgaszeniem światła w kuchni, boczek odwracamy i zostawiamy na noc, w chłodniejszej części kuchni, skórą do góry.
Następnego dnia nagrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Wstawiamy brytfannę z boczkiem i pieczemy mięso 2-3 godziny, w ogóle nie zawracając sobie nim głowy - boczek powinien być miękki przy nakłuwaniu widelcem, zaś skórka na wierzchu powinna być bardzo chrupka.
Wyjmujemy mięso z pieca i odstawiamy na 10 minut - w tym czasie przygotowujemy dodatki: ryż albo makaron, jakieś warzywa z woka...
Kroimy boczek bardzo ostrym, ciężkim nożem (najlepiej chińskim tasakiem) na kawałki i podajemy na ogrzanym półmisku. Najlepsza jest skórka!

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024