Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Bobotie-z-jagnieciny

Bobotie z jagnięciny

Bobotie to znakomity, egzotyczny klops z Południowej Afrryki, zawsze z dodatkiem curry i czegoś słodkiego (rodzynki, chutney). Podajemy z ryżem i surowymi warzywami.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Południowa Afryka

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
3 kromki chleba tostowego
cytryna
2 cebule
oliwa z oliwek
600 g mielonej łopatki jagnięcej
4 łyżki orzeszków piniowych
4 łyżki jasnych rodzynek
4 łyżki dobrego proszku curry
2 łyżki brązowego cukru
3 jajka
200 ml mleka
masło do smarowania formy

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Z chleba tostowego ścinamy skórkę, zaś miąższ kruszymy na drobne okruszki. Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy, ścieramy skórkę na drobnej tarce, sok wyciskamy. Cebule obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy cebulę. Smażymy na małym ogniu przez 10 minut, często mieszając, aż cebulka będzie miękka i lekko złota. Gotową cebulę zdejmujemy z patelni. Zwiększamy ogień i na tej samej patelni, nie dodając już tłuszczu, podsmażamy mieloną jagnięcinę. W trakcie smażenia rozgniatamy mięso łyżką lub widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Mięsa nie rumienimy, chodzi tylko o to, żeby przestało być surowe. Mieszamy razem chlebowe okruszki, skórkę i sok z cytryny, cebulę, mięso, orzeszki piniowe, rodzynki, curry, cukier i sól do smaku. Jajka wbijamy do miseczki, dolewamy mleko i rozbijamy widelcem na gładką masę. Dodajemy do mięsa z dodatkami i starannie mieszamy. Smarujemy masłem prostokątną formę do zapiekania. Przekładamy masę mięsną do formy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do zagrzanego piekarnika na 40 minut. Podajemy na ciepło, ale nie wrząco-gorąco.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024