Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Blyskawiczny-deser-z-twarozku

Błyskawiczny deser z twarożku

Szybki deser z galaretki porzeczkowej, którą przewidująco zrobiliśmy w lecie.

Rodzaj dania: Deser

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
100 g galaretki z czerwonych porzeczek (Galaretka z czerwonych lub czarnych porzeczek)
100 ml czerwonego wytrawnego wina
laska cynamonu
6 biszkoptów typu "lady's fingers"
250 g (ćwierć kilo) kremowego twarożku (np. Philadelphia)
4 łyżki soku pomarańczowego

Opis przyrządzania:
Galaretkę wkładamy do rondelka, wlewamy wino i dodajemy cynamon. Stawiamy na małym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, mieszając. Gotujemy 2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
4 biszkopty łamiemy na kawałki i wkładamy do 2 szklanych pucharków lub miseczek. Polewamy galaretką - mniej więcej łyżkę na porcję.
Twarożek mieszamy z sokiem pomarańczowym i słodzimy do smaku, ale nie za bardzo ;-), po czym nakładamy na biszkopty.
Polewamy z wierzchu resztą galaretki, pozostałe biszkopty wtykamy w krem i podajemy.

Temperatura podawania: zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

PieceOfCake © 2008-2024