Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Biszkopt-z-maslem

Biszkopt z masłem

Jedna z wielu wersji biszkoptu - nieco cięższa, niż z samych jajek z cukrem i mąką, ale bardzo smaczna. Taki biszkopt może być podstawą wszelkich tortów na wszelkie okazje.

Rodzaj dania: Przepis podstawowy

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 1 tort (12 porcji)

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
90 g masła plus trochę do smarowania
7 jajek
150 g cukru
150 g mąki tortowej
30 g mąki ziemniaczanej

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem. Masło (te 90 g) wkładamy do rondelka i stawiamy na małym ogniu. Kiedy się roztopi, zdejmujemy z ognia. Do żaroodpornej miski wbijamy 5 całych jajek i 2 żółtka. Dodajemy cukier i stawiamy miskę na garnku z niedużą ilością gorącej wody - miska nie może swoim dnem dotykać powierzchni wody. Stawiamy garnek na niedużym ogniu i ubijamy jajka (ręcznym mikserem), aż cukier się rozpuści, masa będzie puszysta i mniej więcej dwukrotnie zwiększy swoją objętość. Zdejmujemy miskę z garnka i dalej ubijamy, aż masa ostygnie. Mąkę tortową i ziemniaczaną przesiewamy do miski. Po łyżce, cały czas ubijając, dodajemy mąkę do masy jajecznej. Na koniec po trochu dolewamy rozpuszczone masło. Doskonale wymieszaną masę wlewamy do przygotowanej tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 35 minut - ale sprawdzamy delikatnie patyczkiem, czy jest w środku upieczone. Jeśli ciasto nazbyt się z wierzchu przypieka, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Zdejmujemy obręcz tortownicy i kroimy ciasto poziomo na 3 krążki. Dalej postępujemy zgodnie z odpowiednim przepisem.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: słodkie

Kiedy przygotować: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024