Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Biale-i-zielone-szparagi-z-sosem-muslinowym

Białe i zielone szparagi z sosem muślinowym

Elegancki i klasyczny sposób podania szparagów na zimną przystawkę. Sos musimy zrobić w ostatniej chwili.

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Francja

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: średnio trudna

Składniki:
3/4 kg białych szparagów
3/4 kg zielonych szparagów
szklanka (ćwierć litra) kremowej zimnej śmietanki
6 żółtek
100 ml najlepszej oliwy z oliwek
cytryna

Opis przyrządzania:
Odcinamy szparagom zdrewniałe końcówki. Białe szparagi obieramy nożykiem do warzyw, zaczynając mniej więcej 4 cm pod główką i ciagnąc nożykiem w dół. Zielonych szparagów nie musimy obierać. Głęboką patelnię napełniamy wrzącą, osoloną wodą. Wkładamy białe szparagi i gotujemy mniej więcej 10 minut, aż będą miękkie. Przekładamy natychmiast do miski z zimną wodą - dobrze jest do wody wrzucić kilka kostek lodu. Do wrzącej wody wkładamy zielone szparagi i gotujemy 3-5 minut, w zależności od grubości. Powinny być al dente, czyli ugotowane, ale twardawe. Przekładamy do miski z zimną wodą. Kiedy szparagi wystygną, osączamy je bardzo starannie z wody i ładnie układamy na dużym półmisku. Kremówkę ubijamy na niezbyt sztywny krem. Żółtka wlewamy do małego rondelka i dodajemy 6 łyżek ciepłej wody. Stawiamy na małym ogniu i ubijamy ręcznym miserem na gładką, gęstą masę. Zdejmujemy z ognia i wolniutko dodajemy oliwę, cały czas ubijając. Mieszamy delikatnie z ubitą śmietanką, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podajemy natychmiast do szparagów.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: eleganckie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024