Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Baklazan-z-cytryna-bazylia-i-kolendra

Bakłażan z cytryną, bazylią i kolendrą

Delikatna warzywna przystawka, znakomita w ciepły letni (a nawet jesienny) wieczór - z kawałkiem bagietki albo tureckiego chlebka...

Rodzaj dania: Przystawka

Kraj pochodzenia: Kraje śródziemnomorskie

Liczba porcji: 2

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
bakłażan
oliwa z oliwek
cytryna
łyżeczka suszonych ziaren kolendry
świeża bazylia

Opis przyrządzania:
Spory bakłażan obieramy ze skórki i kroimy wzdłuż na plastry o grubości pół centymetra – powinno nam wyjść takich plastrów sześć. Kolendrę rozbijamy tłuczkiem w moździerzu. Smarujemy każdy plaster bakłażana oliwą i posypujemy z jednej strony połową kolendry. Wkładamy bakłażan pod rozgrzany grill w piekarniku na około 6 minut (stroną z kolendrą do grilla), po czym odwracamy, posypujemy reszta kolendry i dopiekamy przez 4-5 minut – plastry bakłażana powinny lekko się przypiec, ale nie spalić! Kilka liści świeżej bazylii rwiemy na mniejsze kawałki. Upieczony bakłażan solimy, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy bazylią. Podajemy na ciepło.

Temperatura podawania:ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024