Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Angielskie-kotlety-z-jablkami-i-szalwia

Angielskie kotlety z jabłkami i szałwią

Brytyjczycy do wieprzowiny najchętniej jedzą sos jabłeczny doprawiony szałwią. W tym przepisie mamy niejako dekonstrukcję tego dania, gdyż jabłka podajemy w połówkach, a nie w postaci sosu. Do tak przygotowanego mięsa podajemy piure lub małe pieczone ziemniaczki.

Rodzaj dania: Danie główne mięsne

Kraj pochodzenia: Wielka Brytania

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
4 ładne wieprzowe kotlety
2 gałązki świeżej szałwii
2 czerwone cebule
2 jabłka
oliwa z oliwek
czubata łyżka masła
4 łyżki brązowego cukru

Opis przyrządzania:
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Mięso myjemy i osuszamy, solimy i (pardon) pieprzymy ze wszystkich stron.
Szałwię myjemy, osuszamy, oskubujemy listki i kroimy je w cienkie paseczki.
Cebule obieramy i kroimy w zgrabne ósemki.
Jabłka myjemy i kroimy horyzontalnie na pół.
Na sporej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Na gorący tłuszcz kładziemy mięso i osmażamy je na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety przekładamy na talerz.
Na patelnię dokładamy masło, a kiedy się zagrzeje, wrzucamy szałwię i cebulę. Solimy, mieszamy, po czym robimy miejsce na 4 połówki jabłek. Wkładamy jabłka przecięciem do patelni i smażymy na średnim ogniu przez mniej więcej 5 minut, aż jabłka zarumienią się od spodu.
Przekładamy jabłka do żaroodpornego naczynia - tym razem przecięciem do góry - a obok kładziemy cebulę.
Każdą połówkę jabłka posypujemy łyżką cukru, po czym wstawiamy naczynie do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
Teraz na cebuli kładziemy kotlety i pieczemy jeszcze 10 minut.
Podajemy z piure ziemniaczanym (dobrze maślanym) lub małymi pieczonymi ziemniaczkami i jakąś zieloną jarzynką.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024