Adres: http://www.pieceofcake.pl/Przepisy/Ajo-blanco-czyli-zimna-zupa-migdalowa

Ajo blanco, czyli zimna zupa migdałowa

Bardzo interesujący chłodnik, ponoć wynaleziony przez Maurów jako antidotum na straszne upały Andaluzji. W istocie nie wymaga żadnego gotowania, robi się błyskawicznie, a porządnie schłodzony w lodówce pozwala przetrwać nawet naprawdę upalny dzień.

Rodzaj dania: Zupa

Kraj pochodzenia: Hiszpania-Andaluzja

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:
250 g (ćwierć kilo) obranych migdałów
3 obrane ząbki czosnku
2 kromki chleba tostowego
2 łyżki octu z sherry
oliwa z oliwek
winogrona

Opis przyrządzania:
Migdały wkładamy do malaksera lub blendera. Dodajemy czosnek i miksujemy na najdrobniejszy proszek, jak się da. Z kromek tostowego chleba obcinamy skórkę, zaś chleb drobno kruszymy. Dodajemy do migdałów. Dolewamy 2 szklanki (pół litra) zimnej wody i ocet. Solimy do smaku i miksujemy, aż zupa będzie zupełnie gładka. Nie przerywając miksowania dolewamy po jednej 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek. Miksujemy, aż zupa uzyska kremową konsystencję. Wstawiamy zupę na kilka godzin do lodówki - musi być naprawdę zimna! Podajemy zupę w miseczkach, skropioną z wierzchu oliwą, z kilkoma słodkimi winogronami, wrzuconymi w ostatniej chwili.

Temperatura podawania:zimna

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować: trzeba zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

PieceOfCake © 2008-2024