Zioło podobne do drobnolistnej pietruszki (zresztą z nią spokrewnione), ale o zupełnie innym aromacie - smakuje ciut podobnie do świeżej kolendry, ale bardziej anyżkowo, choć nienachalnie. Zapach ma słaby, łatwo więdnie i zupełnie nie nadaje się do suszenia. W Polsce trybula nie jest popularna, choć w dawnych czasach powszechnie rosła w ogrodach ziołowych. W Belgii i Francji trybulę traktuje się jak warzywo i gotuje z niej zupę-krem (bardzo smaczna, nawet moje dzieci są skłonne ją jeść), czasem z klopsikami. Ponadto używa się jej do doprawiania dań rybnych i w mieszankach świeżych ziół, w tym we francuskiej mieszance fines herbes. Masło z posiekaną świeżą trybulą i sokiem z cytryny jest znakomitym dodatkiem do grillowanej ryby. Trybula w innych językach: cerfeuil (francuski) kervel (niderlandzki) chervil (angielski) Kerbel (niemiecki)
« | KwiecieÅ„ 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Åšr | Czw | PiÄ… | Sob | Nie |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 |