W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Summer pudding czyli letnia legumina

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Summer pudding czyli letnia legumina

Typowa brytyjska legumina, która w opisie brzmi kuriozalnie, a smakuje naprawdę świetnie: otóż warstwy białego chleba bez skórki układa się w misce, przekładając leciutko podduszonymi owocami jagodowymi z cukrem. Całość się obciąża i wstawia na noc do lodówki. Sok z owoców wsiąka w chleb, wszystko razem się łączy i uzyskuje na tyle zwartą konsystencję, że można deser odwrócić na talerz i podać w formie babki. Tradycyjnie podaje się summer pudding z płynną kremową śmietanką, ale oczywiście można też tę śmietanę ubić.

Summer pudding był pomyślany jako deser dietetyczny, gdyż chleb znacznie był lżejszy od normalnego ciasta z mąki i sadła. Jeszcze 100 lat temu do deseru używano tylko malin i czerwonych porzeczek. Dziś dodaje się też czarne porzeczki, truskawki i jeżyny, a w wersjach bardziej ekstrawaganckich także borówki amerykańskie, wiśnie, czereśnie, a nawet egzotyczne owoce. Dawniej owoce gotowano, dziś podgrzewa się je z cukrem tylko tyle, by puściły sok, a cukier się rozpuścił.