W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Clotted cream czyli maślana śmietana

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Clotted cream czyli maślana śmietana

Wielka duma Brytyjczyków - gęsta śmietana o bardzo wysokiej zawartości tłuszczu. Masło zbija się w małe grudki (clots, stąd nazwa) i tworzy na powierzchni śmietany żółtą warstwę. Clotted cream produkuje się przede wszystkim w Devon i Kornwalii - kornwalijska jest chroniona przez europejskie prawo wskazaniem PDO.

Maślaną śmietanę używa się do rozmaitych deserów - bułeczek z dżemem truskawkowym, tart owocowych, kremów - i zamiast masła do smarowania pieczywa.