W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Chartreuse

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Chartreuse

Ziołowy likier, bardzo słynny. Produkowany przez zakon Kartuzów w Voiron. Występuje w dwu postaciach: zielonej i żóltej (łagodniejszej). Mówi się, że tylko 3 mnichów jednocześnie może znać sekretny przepis. Wiadomo jedynie, że w skład likieru wchodzi melisa, szafran, hyzop, cynamon, kwiat muszkatołowy i liście anżeliki.

Tak, czy owak, likier jest doskonałym digestifem, jeśli ktoś lubi ziołowe trunki.