W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Słownik / Bobotie

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Hasło


Bobotie

Mięsne danie z Republiki Południowej Afryki. Pochodzi z Indii Wschodnich - stąd dodatek curry i chutneyu. Jest to rodzaj klopsa z mielonego mięsa jagnięcego lub wołowego, z dodatkiem jajek i rozmaitych aromatycznych przypraw z przewagą curry. Czasem do masy mięsnej dodaje się też ryż, choć ja wolę podać ryż raczej jako dodatek do upieczonego już mięsa.

Jest to bardzo smaczne, aromatyczne i egzotyczne danie, a przy tym niekłopotliwe w przygotowaniu. Podajemy - jako się rzekło - z ryżem, chutneyem i surowymi warzywami lub (jeszcze lepiej) owocami.