W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z kurczaka z bulgurem

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z kurczaka z bulgurem

Pożywna zupa, wywodząca się z kuchni marokańskiej. Bulgur (bulghur, boulghour), kurczak, cytryna, pomidor - same dobre rzeczy, zaś dodatek cynamonu i spora ilość natki nadają temu daniu przynajmniej pozory autentyczności (a w każdym razie niecodzienny smak).

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe cebule
  • pomidor
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 kawałki kory cynamonu
  • 100 g bulguru

Zupa z kurczaka z bulgurem - Opis przyrządzania:

Mięso myjemy i wkładamy do garnka. Wlewamy 2 litry zimnej wody i stawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszamy ogień i zdejmujemy powstałą pianę.
Cytrynę szorujemy w gorącej wodzie i wycieramy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce, wyciskamy sok. Dodajemy do kurczaka.
Czosnek obieramy i dodajemy do rosołu.
Cebule obieramy i kroimy pionowo na ósemki, dodajemy do zupy.
Pomidor myjemy, kroimy na pół i dodajemy do zupy.
Natkę myjemy, osuszamy i siekamy, 3/4 dodajemy do zupy, a resztę zostawiamy do posypania "na wydaniu".
Do zupy dodajemy jeszcze cynamon i trochę soli, po czym gotujemy przez 3 kwadranse, aż mięso będzie miękkie.
Ugotowane skrzydełka wyjmujemy z zupy, lekko studzimy, po czym oddzielamy mięso od kości. Z zupy wyławiamy skórkę z pomidora i cynamon.
Do zupy wsypujemy bulgur i gotujemy jeszcze z 10-15 minut, aż będzie miękki.
Mięso z kurczaka wkładamy z powrotem do zupy, chwilę zagrzewamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, po czym podajemy w ogrzanych talerzach. Przed podaniem posypujemy resztą natki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Zupa z kurczaka z bulgurem: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Zupa z kurczaka z bulgurem przepisy:

  • Harira (marokańska zupa na Ramadan)
    Byłam ostatnio z przyjaciółką w znakomitej brukselskiej restauracji marokańskiej La Kasbah. Jadłam tam klasyczną, niesłychanie smaczną zupę z suszonych roślin strączkowych - harirę. Ponoć tradycyjnie jada się ją po zachodzie słońca w okresie Ramadanu, pogryzając suszonymi figami i daktylami. Mocno ją sobie przyostrzyłam harissą... Coś wspaniałego!
  • Zupa marchewkowa z pomarańczami
    Zupę z marchewek i pomarańczy możemy podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno - jeśli jednak planujemy to drugie, zamiast masła używamy oliwy z oliwek.
  • Angielska zupa z natki pietruszki
    Delikatna, pastelowa w kolorze i subtelna zupka z ziemniaków i natki. Klasyczne danie brytyjskiej kuchni i kolejny dowód na to, że poddani Królowej też lubią dobrze zjeść.
  • Canja - portugalska zupa z ryżem
    Solidna zupa z ryżem i ziemniakami - podajemy ją zaraz po ugotowaniu, bo inaczej bardzo zgęstnieje (ryż i ziemniaczki wchłoną cały płyn).
  • Zupa ziemniaczana z boczkiem
    Zimowa zupa ze składników, które o tej porze roku zazwyczaj mamy w domu (no może oprócz cheddara, ale kto wie?). Z domową bułką lub grzankami czosnkowymi taka zupa to pełen obiad!


Podziel się linkiem:




Komentarze: