W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa z dyni i boczniaków

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa z dyni i boczniaków

Ostra i kwaśna zupa dla amatorów azjatyckich kuchni. W przepisie dużo jest egzotycznych składników, ale można je już w Polsce kupić. Ci zaś, którzy mieszkają w pobliżu etnicznych azjatyckich sklepów, wszystkie konieczne produkty dostaną w najbliższym tajskim markecie.

Kraj pochodzenia: Laos

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 4 szklanki (1 litr) azjatyckiego wywaru z kurczaka
  • 2 kawałki trawy cytrynowej (lub 2 łyżeczki zmielonej trawy cytrynowej ze słoika)
  • 3 cm świeżego korzenia galangalu (lub ostatecznie imbiru)
  • 3 szalotki
  • łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • 250 g (1/4 kg) dyni
  • 12 małych boczniaków
  • 4 małe twarde pomidory
  • 2 cebulki dymki
  • 4 gałązki świeżej kolendry
  • 4 gałązki świeżej bazylii (lub tajskiej bazylii)
  • limetka

Zupa z dyni i boczniaków - Opis przyrządzania:

Wywar z kurczaka wlewamy do garnka.
Trawę cytrynową myjemy i miażdżymy tłuczkiem do mięsa. Galangal lub imbir myjemy i kroimy w plasterki. Szalotki obieramy i kroimy wzdłuż na pół.
Pastę z tamaryndowca rozprowadzamy 4 łyżkami gorącej wody.
Trawę cytrynową, galangal (lub imbir), szalotki i wodę z tamaryndowcem dodajemy do garnka z wywarem. Wsypujemy 1/2 łyżeczki soli i stawiamy garnek na ogniu. Kiedy wywar się zagotuje, zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy zupę przez 10 minut.
W tym czasie obieramy dynię ze skórki, usuwamy pestki i włókna. Miąższ dyni kroimy w nieduże kawałki.
Boczniaki szybko opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i przycinamy ogonki. Pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki lub ósemki. Dymkę myjemy i kroimy w 5 cm kawałki. Kolendrę i bazylię myjemy i osuszamy, obrywamy listki, mieszamy je razem i przekładamy do 4 małych miseczek.
Limetki szorujemy w gorącej wodzie, osuszamy i kroimy w ćwiartki. Wkładamy po jednej ćwiartce do każdej miseczki z ziołami.
Zupę przelewamy przez gęste sitko i wlewamy z powrotem do garnka. Jeśli zupa jest za mało słona, dodajemy sól do smaku.
Do wrzącej zupy wrzucamy dynię i gotujemy niemal do miękkości. Dodajemy boczniaki, a po chwili pomidory i dymkę. Gotujemy przez minutę, po czym nakładamy zupę do 4 sporych "zupnych" misek.
Podajemy z przygotowanymi wcześniej ziołami i limetką - każdy wrzuca sobie do zupy tyle ziół, ile lubi i doprawia sokiem z limetki.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Zupa z dyni i boczniaków: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Zupa z dyni i boczniaków przepisy:

  • Zupa z dyni z pomarańczami
    Słodko-kwaśna zupa z burskiej kuchni, lekka i egzotyczna. Podajemy z grzaneczkami lub świeżym pieczywem.
  • Tajska zupa z dyni z mlekiem kokosowym
    Gęsta od kokosowego mleka, pachnąca od przypraw tajska zupka z krewetkami i optymistyczną ilością dyni. Wielbicielom zup starczy za cały obiad.
  • Zupa krewetkowa z grzybami
    Mocna, ostra i kwaśna zupa o azjatyckich korzeniach - jedna z moich ulubionych (krewetki, chilli, limetki, kolendra... same ulubione składniki).
  • Francuska zupa z bazylią
    Ile we Włoszech wersji minestrone, tyle we Francji soupes au pistou... (pistou to bazyliowo-czosnkowy sos podobny do pesto, jak zresztą sama nazwa wskazuje). Ta pełna jarzyn wiejska zupa starcza za cały letni obiad.
  • Ostra zupa kokosowa
    Biało-zielona zupa z piersią kurczaka, krążkami czerwonej świeżej papryczki chilli i masą siekanej kolendry.




Podziel się linkiem:


Komentarze: