W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Zupa szczawiowa klasyczna i polska

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Zupa

Zupa szczawiowa klasyczna i polska

Jedna z moich najulubieńszych zup - nie rozumiem doprawdy, dlaczego dopiero teraz ją wpisuję - ot, skleroza... Ale to jedna z Czytelniczek mi o niej przypomniała - pani Barbara z Francji. Dziękuję i serdecznie polecam, tylko w Belgii szczaw jest mniej kwaśny, niż w Polsce - może we Francji też? Trzeba więc samemu sobie wyważyć kwaśny smak zupy.

Kraj pochodzenia: Polska

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: ekspresowe

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 750 g (3/4 kg) świeżego szczawiu (lub średni słoik gotowego)
  • 2 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 5 szklanek wywaru warzywnego
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • jajka na twardo do podania
  • garść siekanego koperku do posypania

Zupa szczawiowa klasyczna i polska - Opis przyrządzania:

Szczaw przebieramy, obrywamy ogonki, po czym myjemy w kilku wodach i grubo siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło i wrzucamy szczaw. Smażymy, aż liście zwiędną, po czym zmniejszamy ogień i dusimy jeszcze z 5 minut. Jeśli używamy szczawiu ze słoika, podsmażamy po prostu gotowy szczaw na maśle. Wlewamy wywar i zagotowujemy. Gotujemy 10 minut na małym ogniu, po czym porcjami miksujemy zupę w blenderze. Wlewamy ją z powrotem do garnka.
Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki zupy, mieszamy, a potem wlewamy do garnka. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i podgrzewamy, ale nie zagotowujemy.
Zupę podajemy z jajkami na twardo, pokrojonymi w ćwiartki lub z jajkami faszerowanymi, odsmażonymi na maśle. Zupę posypujemy siekanym koperkiem i to nie tylko dla zdrowia - szczaw i koperek znakomicie ze sobą smakują.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: wegetariańska

Kiedy przygotować Zupa szczawiowa klasyczna i polska: można zrobić wcześniej

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku


Podobne do Zupa szczawiowa klasyczna i polska przepisy:

  • Zielona zupa jarzynowa
    Sympatyczna, lekko kwaskowata od szczawiu, zielona zupka - wielka pociecha w ciemne, zimne, mokre dni. Podajemy z grzaneczkami.
  • Krewetki na sałacie z sosem szczawiowym
    Letnia przystawka w przyjemnej różowo-zielonej tonacji. Odmiany szczawiu różnią się między sobą kwaśnością, trzeba więc uważać, żeby sos nie był za kwaśny!
  • Rozgrzewająca zupa jabłkowa
    Zupy owocowe u mnie w domu były zupełnie inne, niż w przeciętnym polskim domu: żaden tam kompot z makaronem, nigdy! Gęste, gorące, pachnące piure z małymi słodkimi grzaneczkami... To zupełnie inna jakość. Zupa jabłkowa doskonale rozgrzewa, jest więc świetna na "po sankach".
  • Jajka faszerowane po polsku Jajka faszerowane po polsku
    Tylko w polskiej kuchni spotkałam się z takim daniem: jajka na twardo posiekane z ziołami nakłada się z powrotem do skorupek i odsmaża na maśle. Coś pysznego!
  • Żurek po kielecku
    Może bardziej ogórkowa, niż żurek... Znakomity ludowy przepis na błyskawiczną zupę o zdecydowanie polskim charakterze. Talerz młodych ziemniaków z masłem i koperkiem będzie mile widzianym dodatkiem.


Podziel się linkiem:




Komentarze: