W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki smażone z szynką

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Ziemniaki smażone z szynką

Solidne, wiejskie, tyrolskie danie. Najlepiej smakuje po długim spacerze po zaśnieżonym lesie, połączonym z ciągnięciem dzieci na sankach i wielką bitwą na śnieżki.

Kraj pochodzenia: Austria/Niemcy

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków o zwartym miąższu
  • 200 g gotowanej szynki w grubych plastrach
  • 100 g wędzonego boczku
  • łyżka smalcu
  • 4 jajka
  • natka do posypania

Ziemniaki smażone z szynką - Opis przyrządzania:

Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod zimną wodą. Wkładamy do garnka, dodajemy szczodrą łyżeczkę soli i zalewamy wrzątkiem. Stawiamy na ogniu i gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie, czyli jakiś kwadrans. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, chwilę odparowujemy na małym ogniu, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy da się już je dotknąć, obieramy ze skórki i kroimy w dość cienkie plastry, ale nie takie, żeby się rozleciały. Oczywiście możemy ugotować ziemniaki znacznie wcześniej i obierać już zimne. Szynkę kroimy w kostkę. Boczek kroimy w paski, odcinając skórkę. Sporą i ciężką patelnię stawiamy na ogniu. Na patelnię kładziemy łyżkę smalcu, a kiedy się zagrzeje - wrzucamy boczek. Smażymy na średnim ogniu, aż boczek zmieni się w złociste skwareczki. Wkładamy plasterki ziemniaków i smażymy dalej, delikatnie mieszając. Kiedy ziemniaki będą już przyrumienione, dodajemy szynkę. Smażymy jeszcze chwilę, żeby szynka się zagrzała. Jajka wbijamy do miseczki i rozbijamy widelcem, dodając trochę soli. Wlewamy jajka na patelnię z ziemniakami i smażymy na sporym ogniu, aż jajka się zetną. Mieszamy, ale delikatnie, żeby ziemniaki się nie porozpadały (choć jeśli to się stanie, wzruszamy ramionami, bo smaku to i tak nie zmieni). Kiedy jajka się zetną, zdejmujemy patelnię z ognia, posypujemy danie siekaną natką i dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Podajemy natychmiast.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: mięsna

Kiedy przygotować Ziemniaki smażone z szynką: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: klasyczna

Wersja do druku

Podobne do Ziemniaki smażone z szynką przepisy:

  • Sałatka z ziemniaków z olejem z pestek dyni
    Oryginalna sałatka z ziemniaków pół na pół z ogórkiem, boczkiem i dodatkiem ciemnozielonego oleju z pestek dyni. Doskonała do sznycli (*!*3290*!*), możemy wówczas mówić, że sznycle wiedeńskie, a sałatka z Karyntii (tam produkuje się olej z pestek dyni).
  • Węgierska zupa gulaszowa Węgierska zupa gulaszowa
    Jedna z moich ulubionych zup - nie za gęsta, dobrze przyprawiona węgierską papryką i czosnkiem, z mięskiem i warzywami... Dobrze mieć takich bratanków...
  • Klasyczna tortilla Klasyczna tortilla
    Symbol hiszpańskiej kuchni (oczywiście obok paelli) - niezwykle skromny omlet z ziemniakami i cebulą. Skromny i pyszny. Podajemy na gorąco, ciepło lub zimno, najlepiej ze zwykłą zieloną sałatą.
  • Trinxat cerda
    Klasyczne danie katalońskie - placek z ziemniaków i włoskiej kapusty. Możemy podawać go jako danie główne lub dodatek do grillowanych kiełbasek.
  • Ziemniaki i jajka smażone z curry
    Doskonałe danie w sytuacji, gdy nic w domu nie ma, a goście się zasiedzieli i trzeba by zjeść razem jakąś kolację. Jeszcze kilka listków sałaty, jakiś pomidorek czy kawałek papryki i wszyscy będą zadowoleni.




Podziel się linkiem:


Komentarze: