W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies. Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies.
X

Piece of cake

Jesteś w: Przepisy kulinarne / Przepisy / Ziemniaki duszone w sosie serowym

Menu


Wasze komentarze

Ciekawostki i specjały kulinarne wprost do Twojej skrzynki. Podaj adres e-mail:


Partner

Dodaj Gazetkę do Google


Danie główne

Ziemniaki duszone w sosie serowym

Sympatyczny gulasz warzywny, z odrobiną szynki i sosem serowym. Jak każde danie z gatunku "comfort food", doskonale nadaje się do poprawiania nastroju.

Kraj pochodzenia:

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: szybkie

Stopień trudności: łatwa

Składniki:

  • 1 kg małych kartofelków
  • spory por
  • 150 g gotowanej szynki w kawałku
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 150 ml kremowej śmietanki
  • 150 g sera gruyere
  • gałka muszkatołowa
  • szczypiorek do posypania

Ziemniaki duszone w sosie serowym - Opis przyrządzania:

Kartofle obieramy (lub skrobiemy, jeśli młode), myjemy i kroimy wzdłuż w ćwiartki. Wkładamy do garnka, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy 15-20 minut, aż będą miękkie.
Por obieramy z wierzchnich liści, odcinamy korzonki i zieloną część (przyda się do zupy). Kroimy por w plasterki, po czym płuczemy na sicie i osączamy.
Szynkę kroimy w zgrabną kostkę.
Czosnek obieramy i drobno siekamy.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło. Wsypujemy mąkę i smażymy, mieszając, na małym ogniu, przez minutę. Dolewamy wino, mieszamy, aż połączy się z mąką i masłem. Dolewamy wywar, znów mieszamy, a kiedy się zagotuje, wlewamy śmietankę. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Mieszamy.
Do sosu wrzucamy por, szynkę i czosnek, gotujemy 5 minut.
Gruyere ścieramy na tarce, dodajemy do sosu i mieszamy, aż się rozpuści. Doprawiamy gałką muszkatołową.
Ziemniaki odcedzamy, osączamy i wkładamy do sosu. Zagotowujemy - ale nie mieszamy, bo się ziemniaki rozlecą, co najwyżej potrząsamy rondlem - i przekładamy na ogrzany półmisek.
Posypujemy siekanym szczypiorkiem i podajemy.

Temperatura podawania: ciepła

Główny składnik: warzywa

Kiedy przygotować Ziemniaki duszone w sosie serowym: do zrobienia w ostatniej chwili

Okazja: codziennie

Grupa konsumenta: dla każdego

Styl potrawy: nowatorska

Wersja do druku


Podobne do Ziemniaki duszone w sosie serowym przepisy:

  • Krem z kalafiora z serem
    Bardzo kremowa zimowa zupa, dobra nawet na rozpoczęcie "gościowego" obiadu.
  • Ragout z muli
    Solidne danie z "wyłuskanych" muli z zimowymi warzywami. Podajemy albo z ziemniakami (zwykłymi, piure, tymiankowymi) albo z kładzionymi kluseczkami. Bagietka też dobra.
  • Zapiekany kalafior
    Popularna w Stanach i Wielkiej Brytanii zapiekanka zwana "cauliflower cheese". Kalafior tak przyrządzony może być dobrym dodatkiem do pieczonego mięsa, może też wystąpić solo jako danie kolacyjne (lub - jak zwykle - lekki lunch).
  • Risi e bisi
    ...czyli ryż z groszkiem. Niezupełnie risotto - ma bardziej płynną, niemal "zupową" konsystencję, cenioną w regionie Veneto. Danie z gatunku "podnoszących na duchu".
  • Zapiekanka z kukurydzy
    Bardzo kolorowa zapiekanka, dość solidna, by - w towarzystwie sałaty i czosnkowej bułki - stanowić danie obiadowe. Uwaga - zazwyczaj dzieci lubią kukurydzę, więc może się skuszą...


Podziel się linkiem:




Komentarze: